5 viktiga termer i ljudfiler som du måste känna till

Vi kommer att utforska lite om innebörden av ljudfiler på djupet och viktiga termer i ljudfiler där detta kan optimera ljudkvaliteten när du hör musik senare.

Alla vet vad det är Ljudfiler eller vad vi brukar kalla musikfiler, men inte alla känner till denna teknik på djupet. Det ser trivialt ut eller inte viktigt för dig att lära dig mer. Men den här kunskapen är mycket användbar för dig som vill göra musikinspelningar eller bara maximera ljudkvaliteten när du själv hör det.

Därför kommer ApkVenue att utforska lite om innebörden av ljudfiler på djupet där detta också kan optimera ljudkvaliteten när du hör musik senare. Här är 5 viktiga termer i ljudfiler som du måste känna till.

  • 5 3D-ljudinspelningar som säkert kommer att förvåna dig att frukta
  • Hur man uppdaterar ljuddrivrutiner i Windows 7 och Windows 8

5 viktiga termer i ljudfiler du måste känna till

1. Provfrekvens

Källa: makeuseof.com

Hur fungerar en ljudenhet vid inspelning? Dessa enheter fungerar genom att fånga ljudvågor regelbundet eller ta då och då detta kallas 'Ögonblicksbild'. Var är varje ögonblicksbild kallas Prov och intervallet som varje ögonblicksbild använder kallas Samplingshastighet. Ju kortare intervall desto snabbare frekvens, om frekvensen är snabbare blir ljudkvaliteten mer exakt.

2. Bithastighet

Källa: wikipedia.org

Många människor tror att Bithastighet tillsammans med Samplingshastighet, men de har en grundläggande skillnad. Bithastighet är mängden bearbetad ljuddata per sekund, och detta multipliceras vanligtvis med samplingsfrekvensen med bitdjupet. Till exempel har en ljudfil med en samplingsfrekvens på 44,1 kHz och ett djup på 16-bitar en bithastighet på 705,6 kbps. Så om bitdjupet är högre blir inspelningsresultatet också bättre och bättre.

3. Stereo vs Mono

Källa: audacityteam.org

Många människor förstår fortfarande inte skillnaden mellan Stereo och Mono. Den korta är Mono betyder en kanal medan Stereo betyder två kanaler. De två kanalerna i Stereo kan kallas 'Vänster'och'Rätt'. Så om du lyssnar på stereotyp med hörlurar hör du två olika ljud mellan vänster och höger. Men det skulle vara väldigt annorlunda om du lyssnar på filer av typen Mono, du kommer bara att höra platt musik.

Ljudfiler i stereotyp har också mer minne än monofiler. Så om du planerar att minska ljudfilsstorleken avsevärt är det rätta steget att konvertera stereomusik till Mono. Men du är på egen risk, för din musik kommer att låta platt senare.

4. Kompression

Källa: techeye.net

Du kan ringa komprimering som komprimering eller så kan du minska filstorleken. Om du vill krympa ljudfilen kan du spela med att ändra inställningar som exempelhastighet, bithastighet och stereo och mono.

Det finns två sätt att komprimera ljudfiler, nämligen:

  • Förlust av kompression är genom att eliminera onödiga data i ljudfiler, såsom avlägsna ljud. Men data kommer helt att gå förlorade efter komprimering.
  • Förlustfri kompression är att komprimera alla ljudfiler med matematiska algoritmer. Men ljudfilen måste dekomprimeras när du spelar så det kräver mer styrka när ljudet spelas upp senare. Fördelen är att ingen ljuddata går förlorad

5. Filformat

Källa: Pixabay.com

När du förstår de olika termerna ovan kommer det att kännas mindre om du inte känner till typerna av ljudfiler. Ljudfiler som är populära idag och ofta används är MP3-, OGG- och ACC-typer.

Följande är en kort förklaring av skillnaderna mellan de tre filtyperna:

  • MP3 är den mest populära ljudfilen eftersom MP3 är den första ljudfiltypen som visas.
  • ACC Tekniskt sett har ACC fördelar jämfört med MP3 men använder sällan filen eftersom den har ett större minne än MP3.
  • OGG också bra, men inte många enheter stöder OGG-filtyp.

Genom att känna till de 5 sakerna ovan kan du nu göra en ljudinspelning med önskad kvalitet. Du kan också komprimera ljudfiler ordentligt utan att skada kvaliteten på ljudfilerna.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found