fat32, ntfs, exfat, vilket är det bästa hårddiskpartitionsformatet?

Genom följande artikel kommer vi att förklara för er alla, vad är skillnaden mellan FAT32, NTFS och exFAT, tillsammans med fördelarna och nackdelarna med varje format.

Visste du att partitioner på datorer och bärbara datorer har olika format? Speciellt för Windows-operativsystemet finns det tre populära format som ofta används som ett format för hårddiskpartitioner, flash-enheter och SD-kort. De tre formaten, nämligen FAT32, NTFSoch exFAT.

Genom följande artikel kommer vi att förklara för er alla, vad är skillnaderna mellan de tre formaten, tillsammans med fördelarna och nackdelarna med varje format. Redo? Låt oss börja diskussionen.

  • Hur man reparerar en dålig eller skadad hårddisk så att data inte går förlorade!
  • Harddisk, SSD och Flashdisk. Vilket är det mest hållbara för att lagra dina data?
  • Enkla sätt att skapa partitioner på FlashDisk

Detta är skillnaden mellan FAT32, NTFS och exFAT

1. FAT32

FAT32 är ett av de äldsta partitionsformaten och används fortfarande idag. Detta format publicerades först 1995 för att förbättra formatet FAT16 den gamla. På grund av sin ålderdom är FAT32 ett partitionsformat som stöds av många typer av enheter där ute.

Fördelar: FAT32 är partitionsformatet med det största fulla stödet för många typer av enheter. Inte bara i Windows, det används också som ett standardformat för SD-kortpartitioner till Flashdisk. Dessutom har nästan alla operativsystem också fullt stöd för FAT32, inklusive Linux och Mac.

Brist: FAT32-funktioner är mycket begränsade. Den kan bara lagra en enda fil av 4 GB, och kan bara tillhandahålla partitioner upp till 8TB endast.

2. NTFS

Efter att ha vetat att FAT32 är tillräckligt gammal för att fortfarande kunna användas som ett hårddiskpartitionsformat. Windows gör systemet perfekt genom att släppa en ny typ, nämligen NTFS. NTFS släpptes samtidigt som Windows XP uppstod efter en rad betydande förbättringar.

Fördelar: NTFS har en mycket stor begränsning av partitionsstorlek. Bortsett från det är den också utrustad med filbehörigheter av säkerhetsskäl tjänar ändringsposterna till återställning, diskkvotgränsoch många fler utmärkta funktioner.

Brist: Inte alla operativsystem stöder det. Även om en Mac kan läsa NTFS, kan den inte skriva till den. Det finns fortfarande många enheter som inte är datorer som TV-apparater, mp3-spelare, kameror och andra som ännu inte stöder detta partitionsformat.

3. exFAT

exFAT lanserades först för allmänheten 2006, som en form av förfining av FAT32 också. Det är dock specifikt utformat som en form av optimering mellan enkelheten i FAT32 men utnyttjar de partitionsbegränsningar som NTFS har. Funktionerna i exFAT är mycket lämpliga när de används som referens för formatering av partitioner från Flashdisk.

Fördelar: Lämplig för användning som partitionsformat på enheten bärbara. Kan detekteras av Mac och vissa Linux-distributioner i sin helhet.

Brist: Det finns fortfarande några enheter som inte stöder detta nya partitionsformat. Men med tiden verkar det som om stödet för detta format kommer att växa.

Det är skillnaderna, fördelarna och nackdelarna med partitionsformatering FAT32, NTFSoch exFAT. Förhoppningsvis kan du använda den som referens när du tillhandahåller ett format för var och en av enheterna du har.

Källa: How-to Geek


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found